Články o Group Office

Group Office jako e-mailový klient

sobota 7. září 2013,

Design MS Outlooku, shodná funkčnost a mnohem více? A to vše ZADARMO. Nereálné? Představuji Vám Group Office

Vaši zaměstnanci potřebují přístup k firemnímu e-mailu z jakéhokoli místa mimo kancelář jako jsou služební cesty či práce z domova. Pro tyto účely existuje v dnešní době nepřeberné množství webmailů či enterprise řešení jako MS Exchange. Mezi nejznámější open source řešení webmailu s moderním designem patří například:

  • RoundCube
  • Zimbra
  • SquerrelMail
  • Mailr

Open source verze Group Office Vám přináší skvělou alternativu jak zajistit Vašim zaměstnancům vzdálený přístup nejen k jejich e-mailům. Poslední verze Group Office podporuje pouze protol IMAP, nicméně díky němu Vám zprávy zůstávají stále na serveru a nejsou stahovány, jako tomu je u protokolu POP3. Pokud byste i přes to chtěli využít tohoto protokolu, je nutné použít Group Office verze 3.5 a nižší.

Je-li Vaší podmínkou jednoduchá instalace, Group Office Vás v tomto ohledu nezklame. Pokud máte na serveru nainstalovanou některou z distribucí Debianu či Ubuntu, stačí přidat do /etc/apt/source.list

deb http://repos.groupoffice.eu/ fourtwo main

a díky balíčkovacímu systému jsou aktualizace řešeny automaticky. Pro jiné distribuce je nutné provést instalaci ručně, což není již tak pohodlné, nicméně i tak lze dosáhnout kýženého cíle.

Po nainstalování open source verze Group Office je pro Vás připraveny následující moduly:

  • kalendář
  • adresář
  • úkoly
  • e-mail
  • soubory
  • poznámky

Díky tomu získáváte plnohodnotný systém pro správu Vašich aktivit a to zcela ZDARMA. Jediným nákladem je pouze samotný provoz serveru. Pokud by Vám tyto moduly nestačili, je možné pro Vás vytvořit vlastní nebo využít možnosti přechodu na profesionální verzi. O těchto možnostech se dozvíte v některém z dalších článků nebo mě kontaktujte a můžeme si spolu projít otázky týkající se vhodné varianty právě pro Vás.

Přidanou hodnotou, kterou v žádném jiném open source řešení nenaleznete, je možnost prolinkování e-mailů s dalšími záznamy, díky čemuž získají Vaše data na kvalitě. V rámci vyhledávání tak vždy dostanete všechny údaje o Vaší komunikaci s klientem, úkolech či zaslaných souborech.

V Group Office jsou práva postavena na vazbách:

  • uživatel - modul
  • skupina - modul
  • uživatel - skupina

Díky tomu, lze nastavit práva dle libovolných požadavků každého zákazníka.

Uživatelé s manažerskými právy mohou v modulu E-mail spravovat e-mailové schránky a párovat je s jejich uživatelskými účty v Group Office. Díky tomu uživatelé nepotřebují přímý přístup ke schránce, ale pouze jeden účet pro přihlášení do systému, ve kterém mohou sledovat i několik e-mailových účtů. Samozřejmostí je i správa e-mailových aliasů. Mezi rozšířené možnosti patří sdílení e-mailové schránky s jinými uživateli s právy pouze pro čtení, automatická odpověď či SMIME pro digitální podpis a šifrování Vašich zpráv.

Pro náročné uživatele je připravena možnost nastavení e-mailových filtrů, kdy Váš e-mailový server musí podporovat funkci ManageSieve. 

Jednou z dalších možností, kterou nemusíte u alternativních klientů najít, je nastavení webového klienta jako výchozího programu pro odesílání zpráv.

V rámci moderního rozhraní si uživatelé mohou změnit rozložení panelů, jak jsou tomu zvyklí z Outlooku či Thunderbirdu. Práce s e-maily pak zůstává shodná s klasickými desktopovými klienty - možnost DnD (chytni a pusť) umožňuje snadné přesouvání e-mailů mezi složkami, které si rovněž spravujete dle libosti.

Přesvědčil Vás tento článek o přednostech Group Office jako e-mailového klienta nebo chcete Group Office použít v širším rozsahu? Není nic jednoduššího než si systém sami vyzkoušet, kontaktujte mě a já Vám pomohu s výběrem vhodného řešení.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace