Články o Group Office

SQL Manager - Online reporty v Group Office

pátek 13. září 2013,

Dnešním dnem se nabídka Group Office modulů rozrostla o jeden, který Vám přináší možnost zobrazení dat z externích databází přímo v Group Office.

Jedná se o SQL Manager, který pomocí připojení ke vzdálené databázi na základě dotazu sestaví view a pomocí gridu Vám výsledky zobrazí na nové záložce:

Dotazy jsou spravovány v rámci dialogu Spravovat SQL, kde vidíte jejich označení, vlastníka a samotný dotaz.

Po přidání nebo dvojitém poklepání na vybraný řádek se Vám zobrazí dialogové okno, ve kterém si definujete všechny parametry potřebné pro připojení k databázi:

Jak je vidět z předchozího obrázku krom základních atributů jako je:

  • Označení dotazu
  • Vlastník
  • SQL dotaz

je možné povolit nebo zakázat zobrazení sloupce ID. Toto nastavení je vhodné ve chvíli kdy uživatelům nechcete zobrazovat primární klíč a přitom používáte v SQL dotazu *

Důležitou částí dialogu je pak samotné nastavení připojení k databázi. Díky PDO je nastavení zjednodušeno na 3 atributy:

  • DSN
  • Uživatel (nepovinné)
  • Heslo (nepovinné)

kdy uživatele a heslo nemusíte vyplňovat. To platí samozřejmě pro situaci, kdy uživatele specifikujete v ráci DSN stringu nebo jej máte nadefinovaného v rámci nastavení ODBC. 

Tím přicházíme k možnostem, který tento modul má. Group Office od verze 4 využívá třídy PDO pro komunikaci s databází a díky tomu je možné použít pro připojení jak PDO drivery, tak ODBC. Vhodné connection stringy naleznete například na http://www.connectionstrings.com/.

Podmínkou pro využívání tohoto modulu je možnost zápisu webovým serverem do adresářů model a controller.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace